We merken het om ons heen, we zien het aan de natuur en merken het aan de weersveranderingen; het wordt herfst. De één vindt het heerlijk, voor de ander kan de zomer niet lang genoeg duren! De dagen worden langzaamaan weer korter, wat betekent dat het ook weer sneller donker is ’s avonds. Dé tijd om de kaarsjes weer aan te steken!
Maar wat zijn eigenlijk redenen om een kaarsenhouder aan te schaffen? Welk effect heeft kaarslicht op onze gemoedsrust? We beschrijven enkele redenen om een sfeervolle kaarsenhouder aan te schaffen! En vertellen je graag meer over de verschillende soorten kaarsenhouders.
Gezelligheid en ontspanning
Kaarsen zijn al eeuwenlang een symbool van warmte, gezelligheid en verlichting. Ze kunnen een oase van sfeer creëren en charme aan je interieur toevoegen. Kaarslicht kan een warme, zachte gloed creëren die je een ontspannen en rustgevend gevoel kan geven. Daarnaast kunnen kaarsen een vleugje romantiek toevoegen aan een ‘gewone’ avond. Het kalmerende effect van kaarslicht kan stress verminderen en je helpen ontspannen na een drukke (werk)dag. Of je nu een boek leest, tv kijkt of gezellig met vrienden praat; het kaarslicht kan op meerdere manieren en momenten van de dag een waardevolle toevoeging zijn!
Bron van warmte
Kaarslicht geeft warmte af en kan, naast de warmte van de verwarming of open haard, een warme gloed creëren tijdens de koude wintermaanden. In de zomer kunnen kaarsen natuurlijk hetzelfde effect creëren wanneer je nog lekker lang buiten wilt zitten tijdens de heerlijk lange zomeravonden!
Sfeervolle verlichting
Wanneer je een gezellig sfeervol licht wilt creëren kun je gebruik maken van dimmers op je verlichting in huis. De verlichting is dan minder fel en minder overheersend in de ruimte. Je kunt ook een lampje uitzetten en hiervoor in de plaats één of meerdere kaarsjes aansteken! Je creëert dan in een handomdraai een rustig en sfeervol licht wat zorgt voor ontspanning, gezelligheid of een romantische sfeer in de ruimte! Denk ook aan eens aan een gezellig kaarsje op tafel tijdens de heerlijk warme zomeravonden! Zo kun je nóg langer en gezelliger buitenzitten, ook als het al donker wordt buiten!
Kaarsenhouders als sfeervolle decoratie
Kaarsenhouders, kandelaars, waxinelichthouders; ze zijn vaak visueel aantrekkelijk en hierdoor een subtiele en waardevolle toevoeging in jouw interieur. Je kunt ze op diverse plekken in huis neerzetten, zoals op een kast, een bijzettafel, een dressoir of in de vensterbank. Ook worden ze vaak gebruikt bij het creëren van een sfeervolle tafelsetting. Kaarsenhouders zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren en gemaakt van diverse materialen, waardoor je ze kunt aanpassen aan je interieur. Ze dienen dus niet alleen als lichtbronnen, maar ook als decoratief accent in je interieur.
Romantisch en sfeervol dineren
Ontvang je binnenkort mensen voor een etentje? Of misschien een romantisch diner voor twee? Een diner bij kaarslicht kan een speciale sfeer creëren voor jou en de persoon/personen met wie je gaat dineren. Het creëert een intieme en rustgevende sfeer. Kies bijvoorbeeld voor een mooie kandelaar, een plateau met verschillende kaarsen of decoreer een etagère met mooie waxinelichthouders.
Maar hoe decoreer je kaarsenhouders in je interieur?
Plaats kaarsenhouders bijvoorbeeld als groepje bij elkaar op een tafel of op een dressoir. Of kies er juist voor om een specifieke kaarsenhouder te combineren met andere gezellige woonaccessoires, waardoor je het kaarslicht verspreid door de kamer! Varieer in de grootte en hoogte van kaarsenhouders. Dit geeft een speels en sfeervol effect. Plaats kaarsenhouders in ieder geval altijd op een stabiele ondergrond om omvallen te voorkomen en laat een brandende kaars nooit onbeheerd achter! Vaak denk je bij het neerzetten van kaarsenhouders direct aan de woonkamer. Maar heb je er wel eens aan gedacht om gezellige kaarsjes aan te steken in de badkamer? Zo zorgt een rustig en relaxed moment in bad voor nog meer ontspanning en een heerlijke sfeer!
En welke soorten kaarsenhouders zijn er allemaal?
Tafelkandelaars: Deze kandelaars zijn ontworpen om op tafels of andere hogere oppervlakken te staan. Ze variëren in hoogte en ontwerp en kunnen één of meerdere kaarsen vasthouden.
Vloerkandelaars: Vloerkandelaars zijn bedoeld om op de vloer te staan, bijvoorbeeld naast een kast of tv meubel of naast de bank. Ze zijn vaak hoog in afmeting en kunnen dienen als een opvallend item in de ruimte.
Wandkandelaars: Wandkandelaars worden aan een wand bevestigd. Ook deze kandelaars zijn verkrijgbaar in diverse stijlen, van klassiek tot modern.
Waxinelichthouders of theelichthouders: Deze kleine houders zijn speciaal ontworpen voor waxinelichtjes of kleine kaarsjes. Ze zijn meestal klein van formaat en kunnen individueel of gegroepeerd neergezet worden. Ze variëren in ontwerp en zijn gemaakt van diverse soorten materialen.
Lantaarns: Dit zijn kaarsenhouders met (vaak) een glaasje waar een houten of metalen frame omheen zit. Een lantaarn heeft vaak een handvat of hengsel om het eenvoudig te kunnen verplaatsen. Afhankelijk van het glaasje, kan een lantaarn een klein of groter kaarsje bevatten. Lantaarns kunnen, afhankelijk van het materiaal, zowel binnen als buiten geplaatst worden.
Kroonluchters: Een kroonluchter is vaak een geheel van uitbundige kaarsenhouders bij/aan elkaar die aan het plafond bevestigd kan worden. Je ziet ze bijvoorbeeld wel in een grote hal of entree of in een restaurant of formele eetkamer. Het zijn echte blikvangers in de ruimte.
Etagères en kaarsenplateaus: Etagères kunnen voor meerdere doeleinden gebruikt worden, waaronder als ondergrond voor diverse stomp- of bolkaarsen. Door gebruik te maken van kaarsen in diverse vormen, hoogten en afmetingen, creëer je een sfeervol geheel.
Het kiezen van de juiste kaarsenhouder of kandelaar hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak, de gelegenheid en het gewenste effect.
Of het nu voor ontspanning, romantiek, verlichting, warmte of gewoon wat extra gezelligheid is, kaarsen kunnen de ambiance in huis in een handomdraai verbeteren!